poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasto Usta Adama

Polecam pyszne i ładnie się prezentujące, ciasto zwane Ustami Adama, Ustami Romana...jak zwał, tak zwał, ważne że wszystkim smakuje;)

Robi się je szybki i sprawnie, kakaowe ciasto wylewamy na zlepione dżemem biszkopty.... pieczemy. 
Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; )









2 paczki okrągłych biszkoptów

dżem truskawkowy

Ciasto:

1,5 szkl. mąki

1 margaryna

1/3 szkl. cukru

3 łyżki kakao

6 łyżek wody

6 jajek

3 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA:

2 budynie waniliowe bez cukru

1 łyżka mąki

3 szklanki mleka

6 łyżek cukru

25 dag masła lub margaryny

czekolada lub polewa na wierzch

  

Margarynę, wodę, cukier i kakao, przekładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, do rozpuszczenia się składników, doprowadzam do wrzenia, odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie trzeba przygotować biszkopty, smaruję je dżemem i sklejam, następnie układam jeden obok drugiego, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30)

Do zimnej masy kakaowej, dodaję 5 żółtek i jedno całe jajko, oraz mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszam.

Resztę białek ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość.

Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut, w 180 st C.

 Masa:
Mąkę mieszam z budyniami i łączę w ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia.

Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na zimne ciasto. Na wierzch ciasta trę czekoladę, można zrobić polewę. 












8 komentarzy:

  1. Ta nazwa mnie powaliła :D Świetna jest :) A samo ciacho pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciacho nie tylko za ładny wygląd i pyszny smak ale za prostotę wykonania :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasto :-) Madziu życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacho wygląda wspaniale :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...