wtorek, 3 lutego 2015

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną -pyszny obiad



Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania świetnego przepisu, na kurczaka faszerowanego kaszą gryczaną białą. Jest delikatniejsza niż palona. 

Do farszu dodałam pieczarki, doskonale wzbogaciły smak. 

Szukajcie kurczaka dobrej jakości !













kurczak ( 1,80 - 2 kg) 


olej


przyprawa złocista do kurczaka


czosnek w granulkach 


szklanka kaszy gryczanej ( białej) 


łyżka suszonej włoszczyzny


łyżeczka soli morskiej


30 dag pieczarek


duża cebula


masło klarowane 


pęczek natki pietruszki










Dzień wcześniej, nacieram kurczaka olejem i przyprawami. 


Odstawiam go do lodówki. 


Na drugi dzień, w osolonej wodzie gotuję kaszę z włoszczyzną ( na szklankę kaszy, dwie szklanki wody) gotuję często mieszając, na maleńkim gazie, około 15 minut. 

Pieczarki kroję w plasterki , obgotowuję, odcedzam i duszę z cebulą na maśle klarowanym, następnie łączę je z kaszą . 

Dodaję posiekaną natkę , mieszam całość. 

Kurczaka faszeruję przygotowanym farszem, zszywam, aby farsz nie wypłynął. 

Piekę w naczyniu żaroodpornym około 2 godzin, 200 st C , ostatnie pół godziny bez przykrycia, temperaturę zmniejszam do 185 st.C 


























5 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...